Ubraja se među NAJLJEKOVITIJE voćke, koja ne samo da jača imunitet nego djeluje i na živce!

0

kakiJAPANSKA JABUKA ŠIRE JE POZNAT NAZIV ZA BILJKU KAKI KOJA JE PODRIJETLOM IZ AZIJE, A U PRIRODI JE SE MOŽE NAĆI U JAPANU, BURMI I KINI. U EUROPU JE DOŠLA OKO 15–TOG STOLJEĆA, A DANAS SE UZGAJA U TOPLIJIM PREDJELIMA ŠIROM CIJELOGA SVIJETA.

JAPANSKA JABUKA JE LISTOPADNO DRVO SA PLODOVIMA OD ŽUTE DO CRVENE BOJE KOJI ZRELI IMAJU UGODAN I SLADAK OKUS SLIČAN MARELICI. PLODOVI SE BERU KASNO U JESEN TE DANAS POSTOJI DESETAK RAZLIČITIH PODVRSTA KAKIJA KOJE SE RAZLIKUJU OBLIKOM, BOJOM, OKUSOM I VELIČINOM PLODA.SAM PLOD JE VOĆE S NIŽOM KOLIČINOM KALORIJA, ALI VELIKIM UDJELOM UGLJIKOHIDRATA VAŽNIH ZA PROBAVU. OD MINERALA SADRŽI KALIJ, KALCIJ, MAGNEZIJ I FOSFOR, TE JE BOGAT VITAMINIMA C, B, A I E I AMINOKISELINAMA KAO ŠTO SU LIZIN, TRIPTOFAN, ALANIN I DRUGE.


Kaki je ljekovito voće


Svjež plod i njegov sok su iznimno ljekoviti kod probavnih problema kao što su zatvor, upala crijeva, hemeroidi te razne bolesti želuca kao što su loša probava i gastroenteritis. Osim za probavne smetnje koristan je i kod ublažavanja visokog tlaka, bolesti jetre i žući, jačanja imuniteta i bolesti živaca zbog svog umirujućeg djelovanja. Osušeni zreo plod kakija pomaže kod bolesti bronha i suhog kašlja ako se uzima smljeven u prašak.

Plod kakija se može iskoristiti u ljekovite svrhe i na drugi način osim kao svježi plod ili njegov sok. Oguljen plod japanske jabuke ostavljen na suncu i preko noći poprimit će izvana bijelu boju i na taj način poprimiti nova ljekovita svojstva. Tada može poslužiti u borbi protiv raznih parazita u crijevima, za liječenje kašlja i visokih tjelesnih temperatura te kao sredstvo za zaustavljanje krvarenja.

Plod japanske jabuke se može iskoristiti i za pečenje vrlo aromatične rakije. Sasušeni plodovi su dobre zimske namirnice velike nutritivne vrijednosti, a čak se i njegovo sjeme može iskoristiti kao zamjena za kavu ako se preprži i samelje kao što se to čini sa zrncima kave. Čak i list japanske jabuke se može iskoristiti zbog svojih svojstva koja potpomažu stezanje tkiva, a sasušena kora može poslužiti kao zaslađivač raznim jelima ili pićima.

Za njega nalazimo i primjenu u kozmetici jer se od unutarnjeg tkiva ploda može pripremiti odlična maska za lice koja čisti i osvježava kožu. U kuhanju se najčešće koristi kao sastojak za razne kolače, kreme i deserte.


Iako relativno nepoznata biljka kod nas, ona je vrlo široke primjene i ljekovitih svojstava te je njen plod odličan dodatak u domaćinstvu.

Izvor: doznajemo

loading...

Komentari

Komentari